Mesane Kanseri Kimlerde Sık Görülür?

Mesane kanseri kimlerde sık görülür? Risk faktörleri nelerdir? Mesane kanseri ya da tümörü, sık görülen kanser türlerinden biridir. Mesane kanseri, mesanenin içini döşeyen ve mukoza adı verilen tabakadaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşur.  Kanser hücreleri eğer sadece mukoza tabakasında sınırlı kalır, mukoza tabakasını aşıp daha derinlere inmez ise ‘yüzeyel’ mesane kanseri, mukoza tabakasını aşıp da daha derinde bulunan mesane duvarını oluşturan kas tabakasına uzanmış ise buna ‘derin’ mesane tümörü denir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Mesane kanseri her yaşta görülebilir, ancak yaşlılarda daha sıktır.

Mesane Kanseri Kimlerde Sık Görülür?

Mesane kanseri her yaşta görülebilmekle beraber daha çok 50 yaş ve üstü kişilerde görülür.

Hastalık erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.

Mesane kanseri için bilinen en büyük risk faktörü sigara içilmesidir. Mesane kanseri, sigara ya da diğer tütün ürünlerinin kullananlarda kullanmayanlara göre yaklaşık 2-6 kat daha fazla görülür.

Boya ve asfalt sanayinde çalışanlarda olduğu gibi bazı meslek gruplarında çalışanlar, maruz kaldıkları kimyasal maddeler nedeniyle daha sık mesane kanserine yakalanır.

Mesanede kronik tahrişe neden olan durumlar mesane kanseri için risk faktörüdür. Sık tekrarlayan mesane iltihabı, nörojen mesane nedeniyle sürekli idrar sondası ile mesanenin boşaltılması gereken hastalarda mesane kanseri görülme sıklığı daha fazladır.

Kanser tedavisi için kemoterapi uygulanan bazı hastalarda,  kanser ilacı hücre yapısını bozarak mesane kanseri oluşumuna neden olabilir.

Karın alt bölgesine uygulanan ışın tedavisi (radyoterapi) de mesane kanserine neden olabilir.

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane kanserinin en sık görülen belirtisi idrarda kan görülmesidir. Bu kanama bazen gözle görülemeyebilir. Böyle durumlarda idrardaki kan, başka nedenlerle yapılan idrar tahlilinde saptanır. İdrarda kan enfeksiyon ya da taş gibi durumlarda da görülebilir.

Bir diğer belirti idrar yaparken yanma olmasıdır. Ancak, idrar yaparken yanma her zaman mesane kanserine bağlı olmaz. İdrar yolu enfeksiyonları, taş hastalığı, prostat iltihabı ya da büyümesi de buna neden olabilir.

Mesane kanserinin diğer belirtileri arsında idrar yapmada zorlanma, idrar miktarında azalma, sık idrara çıkma, kilo kaybı, zayıflama, ileri evrelerde kalçalarda, sırtta, kaburgalarda ağrı bulunmaktadır.

Mesane Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Mesane kanserinin daha sık görülen ve daha hafif şekli olan yüzeysel mesane kanserinde tedavi, penis ucundan özel bir alet ile girilerek ve kapalı olarak uygulanan TUR-Mesane ameliyatıdır. Ameliyat sırasında mesanedeki kanser dokusu çıkartılır ve inceleme için patoloji laboratuvarına gönderilir. Patoloji sonucuna göre daha sonra mesane içine verem mikrobu, BCG, kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar verilebilir.

Kası tutan mesane kanserinin tedavisi, hastanın mesanesinin tamamen alınmasıdır. Bu işleme tıpta sistektomi adı verilir. Sistektomi ameliyatı robotik ya da açık yöntemle yapılabilir. Mesane alındıktan sonra, ya bağırsaklardan yeni bir mesane yapılır, ya da bağırsak ya da idrar kanalı kullanılarak ucu karın duvarına açılan bir kanal yapılır. Çıkarılan mesane patolojik incelemeye gönderilir. Gelen patoloji sonucuna göre daha sonra ışın tedavisi (radyoterapi) ya da kemoterapi tedavisi uygulamak gerekebilir.

Yorum Yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.